Over De Comeet

Since 1812

De Comeet hoorde oorspronkelijk tot de stadseigendommen van het Conincxhuis. Het huis werd in 1812, samen met het Hof van Brabant verkocht. Nadien is het eigendom verbouwd tot een 19e eeuws estaminethotel.
Jan Beers stichtte in 1853 de zangmaatschappij De Nethegalm in De Comeet. Talrijke andere maatschappijen hebben er hun zetel gehad en organiseerden er feesten.


Gasthof De Comeet

Felix Timmermans nam zijn intrek in het Gasthof De Comeet na onenigheid met zijn ouders omdat zij tegen een huwelijk met Marieke Janssens waren. Hij schreef er een brief aan Jozef Muls in de hoop dat die hem ergens een betrekking bij de redactie van een blad kon bezorgen. Terwijl hij zelf volop in de problemen zat en zich moreel gebroken en wanhopig voelde, beschreef hij het kommerloze leven van de dagenmelker Pallieter.

Ook Anton Pieck, regelmatig te gast in Lier, verbleef bij voorkeur in het hotel De Comeet. Hij hield er van de wat onderkomen toestand en de muizen en spinnenwebben in kasten en hoeken. Tientallen tekeningen tonen dotjes van herbergen of estaminets die allen De Comeet heten…


Uithangbord

Het uithangbord van De Comeet werd in 2004 vakkundig gerestaureerd door de Lierse smid Ludo Daems.
Het oorspronkelijke werk van kunstsmid Louis (Lodewijk) Van Boeckel dateert uit 1898.


Bron: Gids voor oud Lier - A. Lens en J. Mortelmans en Uit magazine - VAB


<< Terug